H.H., dvadesetjednogodišnji Bošnjak iz Cazina, požalio se redakciji Šatro info da jedna od njegovih na društvenim mrežama aktivnih tetaka, R.H. (41) nije sa svojim Facebook prijateljima podijelila status kojim želi “SRETAN PRAZNIK SVIM SVOJIM PRIJATELJIMA KATOLIČKE I PRAVOSLAVNE VJEROISPOVJESTI!!!”.

Mladić sumnja da je pomenuta tetka (identitet poznat redakciji) ili svojima bližnjima želi zlo, ili “da stvarno nema prijatelja Srba i Hrvata” – što bi je u svakom slučaju činilo groznom osobom.

Prema istraživanju koje je redakcija Šatro info radila u Apriu 2017., udio srednjovječnih žena u rođačkim odnosima sa mladima koje na društvenim mrežama dijele dobre želje povodom religioznih praznika smanjio se u zadnje dvije godine za drastičnih 10%. Nije jasno kakve ovo posljedice može imati po bosanskohercegovačko društvo.

“Brate, prošlo je to doba mržnje, sad opet moraš imat prijatelje svih konfesija. Tako ti je to, brate. Osim toga, sad je to moderno. Ona ili ni na fejsu nema prijatelja Hrvata, ili ih ignoriše. Kako će ovo društvo napredovati ako čak ni naše tetke ne čestitaju jedne drugima praznike.” rekao je H. i naglasio da se ove godine katolički Uskrs, pravoslavni Vaskrs i mađarski Dan sjećanja na žrtve Holokausta poklapaju na isti dan i da “se ova prilika morala iskoristiti.”

R.H. nije bile dostupna za komentar, a sa njenog Facebook profila nije objavljeno ništa od 15. aprila.