Nakon novih previranja i u političkim krugovima na prostoru Bosne i Hercegovine, Općina Tešanj i Općina Goražde su ponudili vodećim strankama na vlasti da otkupe državu od njih.

Naime, ove dvije općine imaju godišnji izvoz otprilike kao pola budžeta države, te su predložile sljedeći plan.

Obje ove općine i svi privrednici u njoj bi se odrekli kompletnog profita na četiri godine, gdje bi poklonili sav novac vodećim strankama, a zauzvrat bi ove stranke odustale od daljih aktivnosti u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim institucijama. Kada bi prihvatili ovu ponudu, dobili bi novac da raspodijele međusobno, a u suprotnom bi privrednici uredili državu u skladu sa potražnjom poslovnog ambijenta i investitora koji se već godinama odbijaju od BiH kao gumene loptice. Tako da za svu korupciju urađenu do sada ne bi bili pod istragama, ali ne bi više imali pravo da učestvuju u izbornim procesima, te bi vlast biralo Udruženje privrednika Tešnja i Goražda koje bi se formiralo u naredna tri dana.

Osim ovog prijedloga, napravili su i ponudu da se svi dosadašnji politički subjekti izmjeste u jednu općinu, gdje bi im bilo obezbijeđeno sve za život i gdje bi mogli da organizuju izbore svake godine, prave kampanje, lijepe plakate, ali sve u revijalnom programu što bi imalo mnogo manje negativan efekat na poslovni svijet BiH, nego sada kada imaju realnu moć.

“Mi smo dali ovaj prijedlog, jer imamo u planu da se nekoliko od najuspješnijih kompanija u našim općinama odrekne profita na četiri godine, a nakon osam bismo utrostručili to sve i zaposlili bismo barem 15% stanovništva BiH. Što se tiče ovih pozicija bez kojih se baš ne može, mi bismo to izabrali između nas. Evo za Predsjedništvo BiH koje po ustavu mora biti tročlano bismo izabrali dvije lijepe djevojke i jednog lijepog momka. Oni bi išli gdje već mi kažemo da odu i da se fotografišu i promovišu državu kad se za to javi potreba. Možemo recimo umjesto izbora organizirati neko miss i mister takmičenje i onda ti ljudi koji budu najljepši da budu u Predsjedništvu. Za Premijere bismo stavili naše praktikante studente na svim premijerskim pozicijama, a u zakonodavnu vlast bismo mogli postaviti naše administrativno osoblje – računovođe, sekretarice, office managere/ice i pravnike. Ministri ne bi bili potrebni uopće kao ni do sad. To je neki inicijalni plan koji bismo možda prilagodili malo prema preporukama koje bismo za nekih 15-ak dana dobili iz Austrije, Njemačke i Švedske”, rekao je Predsjednik Udruženja/Udruge privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj Edin Jabandžić.

Prijedlog za ovaj otkup će se poslati na razmatranje u izbornoj 2018. godini, te ukoliko bude prihvaćen Udruženje/Udruga privrednika Tešanj-Jelah će formirati sve organe vlasti u prvih 15 dana.