NASA-i teleskop “Nora”,koji je lociran nedaleko od Dallasa u Texasu, sinoć kasno po lokalnom vremenu je uspio napraviti fotografiju do sada neviđenog fenomena u svemiru. Naime”, “Nora” je postavljena da osmatra dio svemira Z-845aBeta10, do sada najudaljeniji dio svemira poznat ljudskom oku, sa zadatkom da dokumentuje kretanje nebeskih tijela.

“Sinoć se tokom dežurne smjene upalio alarm na satelitu, da je identifikovana određena kretnja u ovom dijelu svemira. Dežurna ekipa predvođena dr. McCeaneom odmah je reagovala i uspjela da zabilježi fotografiju čudne pojave u svemiru. Kada smo dobili 3D crtež rano jutros u finalu, počeli smo analizirati dijelove fotografije te uočili neke pojave koje do sada nismo vidjeli u svemiru. Između dva nebeska tijela primijetili smo zvjezdanu prašinu, koja je počela poprimati drugačiji oblik u trenutku kada smo zumirali baš na tom mjestu. Kao da je neko ili nešto ‘znalo’ da ga gledamo, te odlučilo da nam pošalje određenu poruku”, rekao je dr. Sam Jefferson, šef tima koji prate kretanja putem satelita “Nora”.

Zvjezdana prašina je počela dobijati čudne oblike, a kako se mijenjala tako su naučnici zapisivali crteže koje su vidjeli, te kasnije istraživanjem putem interneta pokušali da odgonetnu o čemu se zapravo radi.

“Pravili smo crteže i tako zapisivali sve ono što nam je kosmos pokušao reći. Kada smo sklopili mozaik, prašina je nestala a mi smo krenuli s analizom. Ucrtavanjem slika u kompjuter te uploadovanjem putem specijalnih softvera, došli smo do rješenja zagonetke koja nam je poslana iz svemira. Naime, lik koji smo uspjeli vidjeti putem teleskopa je zapravo čuveni simbol čovjeka s bosanskog stećka, koji je blagim potezom ruke mahao prema nama i imao blažen i blagoslovljen osmijeh. Shvatili smo da je to zapravo neka ljepša i sretnija budućnost, koja treba da dođe u Bosnu i Hercegovinu”, dodao je Jefferson.

Jedini problem s ovim je što je svjetlije i ljepša budućnost Bosne i Hercegovine, udaljena od našeg sunčevog sistema čak 3.355.336.364 svjetlosnih godina, te bi po dosadašnjim parametrima kretanja mogla stići do Zemljine orbite za 5.325.246.24 godina.