Tekst Noama Čomskog o 10 strategija manipulacije ljudima je vjerovatno najčitanije djelo online historije u Bosni i Hercegovini i još uvijek nije pronađen portal koji ga nije barem jednom prenio. Pojavio se, kako saznajemo, 12 godina prije nove ere i od tada datira na bosanskohercegovačkim medijima.

Međutim, vijest koja trese našu državu, ali i region je da ovaj tekst ni jedan portal nije objavio već nekih mjesec dana.

Udruženje BH Novinari su izrazili svoju veliku zabrinutost činjenicom da jednostavno nema nigdje niko da objavi ovo po 201899. put.

“Mi smo istražili sve stranice u Bosni i Hercegovini i ono šta su objavljivali posljednjih mjesec dana. Tražili smo čak i na deep webu, ali tog teksta nigdje nema objavljenog u posljednje vrijeme. Mi smo se nadali u neku nedjelju u kojoj se Krug 99 neće sastati, pa da nam opet objave 10 strategija manipulacije, ali se to nije desilo. Kontaktirali smo Buku koja bi trebala da to radi barem sedmično, ali nismo dobili odgovora. Zabrinuti smo”, rekla je Direktorica BH Novinara Borka Rudić.

Kako saznajemo iz izvora bliskih autoru i sam Noam Čomski je razočaran u situaciju u našoj zemlji zbog ovakvog odnosa prema njegovom radu. Odlučio je da napiše drugo izdanje teksta sa istim strategijama, ali malo drugačije objašnjeno, kako bi portali u BiH mogli da ga objavljuju i u narednom milenijumu.