Uposlenici udruženja Sarajevo Taksi koji su stacionirani na stajalištu Aerodrom, su danas zvanično proglašeni za zaštićenu endemsku vrstu čovjeka, kako bi se konačno opravdao njihov odnos sa mušterijama.

“Oko desetak taksista našeg udruženja je stacionirano na toj polaznoj stanici i oni zaista već godinama imaju ogromne probleme prilikom naplate. Kao prvi na liniji kontakta sa stranim turistima, taksisti sa ovog štanda su svakodnevno izloženi različitim stresovima jer ne mogu da često da formiraju cijenu kakvu žele, već su primorani paliti taksimetre i tako naplaćivati po realnoj tarifi. To njima izaziva ogroman stres i ubijanje dječačkih snova, jer ne mogu zaraditi onoliko koliko žele. Zato ćemo ih ovako zaštiti i omogućiti im da djeluju kako oni žele, a ne kako im bahati turisti diktiraju”, navode iz udruženja.

Vozači koji se nalaze na ovom stajalištu će dobiti posebni zaštitni certifikat, a turistima će prilikom izlaska sa aerodroma biti objašnjen protokol kako da se ponašaju.

“Dakle oni od sada moraju platiti koliko im se kaže, bez obzira da li se to njima sviđalo ili ne. Također strogo je zabranjeno započinjati bilo kakvu priču sa vozačem ukoliko on to ne želi. Automobili neće pratiti svjetske standarde, već će vozači pušiti i luftirati automobil kada oni to žele, a ne kada im bahati turisti to zatraže. Prilikom ulaska u automobil, vozači nisu dužni staviti stvari u gepek, ali iste usluge moraju platiti”, dodali su iz udruženja.

Čak i oni koji se budu prilagodili svim novim standardima i dalje mogu biti izbačeni iz automobila na pola vožnje bez povrata novca, ukoliko vozač procijeni da mu se ne sviđa frizura ili nešto drugo na putniku.