Iako ove godine nema toliko zemalja s Balkana na svjetskom prvenstvu koliko se to inače očekuje, sukobi i vrijeđanja na nacionalnoj, vjerskoj ili rasnoj osnovi ne jenjavaju, s toga je zvanični Brisel proglasio ovo prvenstvo III Balkanskim ratom.

“Mi smo kontaktirali FIFA-u i oni su nam dali izvještaj da ubjedljivo najviše problema prave navijači s Balkana. Iako se od ovih zemalja takmiče samo Srbija i Hrvatska, mnogi narodi su pronašli svoje favorite ali i razloge da se sukobljavaju s drugima”, istakao je Jurgen Hoffham, historičar i ekspert za Balkanske sukobe.

Balkanci su do sada napravili većinu sukoba na ovom prvenstvu, kako na gostovanjima tako i kod kuće.

“Imate primjer gdje Albanci navijaju za Švicarsku zbog nekoliko svojih sunarodnjaka koji igraju za tu reprezentaciju. Naravno, iskreno se nadamo da se u nekom daljem krugu takmičenja neće susresti Srbija i Hrvatska. Mislimo da bi nakon te utakmice morao intervenisati NATO savez na Balkanu. Kao kolateralna šteta našle su se nacije koje nemaju svog predstavnika na ovom prvenstvu niti nekog koga simpatišu. Primjer za ovo su Bošnjaci, koji ne mogu na ovom prvenstvu navijati niti za BiH niti za Tursku. S druge strane, određeni broj ove populacije ipak je dao podršku komšijama, što je prouzrokovali i unutarnacionalni sukob, što i nije strana stvar za ovaj balkanski narod. Nakon utakmice Srbije i Švicarske, grupa navijača je uputila uvrede na račun Bošnjaka na šta im oni nisu ostali dužni, te mržnja, psovanje i vrijeđanje ne jenjava na forumima, društvenim mrežama, kao ni na ulici”, dodao je Hoffham.

Iako nije objavljen, ne vodi se na prostoru cijele teritorije, nije definisan konkretno, ali ovo prvenstvo se definitivno može proglasiti III Balkanskim ratom.