Međunarodna federacija za destruktivno pecanje (FIDF) objavila je na današnjoj konferenciji za štampu da će se ovogodišnji Svjetski šampionat u pecanju akumulatorskim baterijama održati u oktobru na bh. obali rijeke Save između Bosanskog Broda i Pruda.

Od Bosne i Hercegovine se ovim povodom očekuje da unaprijedi svoju već razvijenu infrastrukturu za pecanje destruktivnim metodama. Do oktobra treba izgraditi još dvadesetak “divljih” marina, a sportistima koji će se takmičiti omogućiti materijale i odgovarajuće termine za trening.

“Jako je značajno održati riblji fond bar do samog takmičenja, pa će ribolovački savezi oba entiteta BiH biti zaduženi za kontrolu riblje populacije na parcelama koje su određene za dolazeće takmičenje” oglasili su se iz Ribolovačkog saveza RS.

 

Bosna i Hercegovina ima jednu od najjačih reprezentacija koje se takmiče na FIDF-inim takmičenjima, ali će u oktobru nastupati sa samo pola kapaciteta. Veliki dio domaćih sportista, najviše njih iz Hercegovine, odbija da se takmiči u ovoj disciplini jer preferira pecanje dinamitom kao ekološki prihvatljiviju varijantu.

“Jako je duga tradicija pecanja na akumulatore. Još kao mali, moji drugari i ja smo bacali one male baterije za ‘Apence’ u bare i kupili mrene. Sada čovjek od toga može i da živi, ali mi svjesno biramo da se samo u sportske svrhe bavimo ovom disciplinom. Čovjek mora paziti i na okoliš.” objasnio je Mitar Matuzijević, reprezentativac.

Na ovogodišnjem takmičenju su dozvoljeni Vartini 12V automobilski akumulatori, a takmičenje će se održati u dvije discipline: lov uz elektrode i bacanje akumulatora u dubinu. pored ovoga, biće dodijeljena i nagrada žirija za najozbiljnije oštećenje riječnih ekosistema.