Naša zemlja je poznata kao jedna od najmanje razvijenih u cijeloj Evropi. U prilog BiH ne ide ni trenutna politička situacija u kojoj se više ne zna ni ko je vlast ni koje opozicija i svako svakoga želi da blokira. Svjetski lideri su prepoznali jad i bijedu koja vlada u BiH, te su najavili organizaciju sabita na kojem će sažalijevati Bosnu i Hercegovinu.

“BiH je specifična zemlja u svakom pogledu i mislimo da joj nema pomoći. Mi smo ljudi koji volimo izazove i pokušavamo riješiti svaki problem tako ćemo se uhvatiti u koštac i sa Bosnom i Hercegovinom. Organizovat ćemo samit na kojem ćemo sažalijevati BiH tri dana i tri noći. Ako ovo ne popravi situaciju u toj državi ja stvarno ne znam šta bi više mogli da uradimo. Samit će se održati u nekom luksuznom hotelu u Francuskoj kako bi sažaljenje što prije stiglo u BiH”, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a i veliki prijatelj BiH.

Pored gospodina Bidena na ovom samitu bi se trebao naći i premijer Mađarske gospodin Orban koji se također deklariše kao prijatelj BiH.

“Nisam ja baš neki pretjerani ljubitelj BiH, ali volim RS i Milorada Dodika sa kojim sam veliki prijatelj. Zbog toga ću podržati ovaj samit sažaljenje kako bi pomogli toj zemlji da se što prije oporavi od svih nedaća koje su je zadesile. Mađarska će nastaviti svoju politiku podržavanja RS, ali tek nakon ovog samita. Da budem iskren ne bi ni išao, ali treba se malo ovima iz EU vlačiti zbog situacije sa Rusijom i podrške koju joj dajemo”, rekao je Viktor Orban, premijer Mađarske.