Prema novim statistikama koje su objavljenje danas, kompletna Bosna i Hercegovina bi do 2050. godine bi mogla stati u dvije opštine u Sarajevu. Prema trenutnim predviđanjima, u našoj zemlji će za 30 godina ostati svega oko 150.000 stanovnika.

“Iako ovi podaci na prvu izgledaju katastrofalno i apokaliptično, smatram da će biti pun pogodak za sve stanovnike koji ostanu ovdje. Razmišljajte samo da imate ovoliku teritoriju koju će naseljavati samo oko 150.000 stanovnika. Imat ćemo svi mogućnost ogromnih imanja za odmor, mogućnost uzgajanja različitih proizvoda i da svi budu sretni. A pri tome svi stanovnici će biti urbani građani, jer će živjeti u dvije opštine u gradu”, govori Samir Brojka, ispred Zavoda za statistiku.

Premještanjem svih stanovnika u dvije opštine će se omogućiti novi benefit za jačanje različitih industrija i privrednih grana, koje za sada nisu zastupljene.

“Zamislite samo da imate gradove poput Zenice, Tuzle, Mostara, Banjaluke i Bihaća koji su potpuno prazni. To možemo prodavati za ogromne pare filmskim setovima, što bi uslovljavalo prebacivanjem Hollywooda u Zavidoviće ili Kakanj. Pored toga otvara se prostor za apokaliptični turizam poput onoga u Pripjatu, koji je sve popularniji u svijetu”, dodao je Brojka.

Novim planom, Bosna i Hercegovina će postati idealno mjesto za život za nekih 200 porodica i njihove djece, koji će za svega nekoliko decenija uživati u jednog prosperitetnoj i razvijenoj privatnoj državi.