Zemlja Švedska je inače poznata po svojoj iznimno razvijenoj demokratiji, ali i zemlja koja stalno traži dobre prakse u drugim zemljama i pokušava da nauči od njih kad god je to moguće.

Međutim, nakon festivala demokratije na izborima za Beograd gdje je Srpska napredna stranka otprilike onoliko koliko je Aleksandar Makedonski uzeo svijeta, Šveđani su fascinirani ovom pojavom i načinom vođenja demokratije, te su se zainteresovali za otkup franšize od Republike Srbije.

“Mi mnogo poštujemo autorska prava i uloženi rad u kreaciju ovog festivala demokratije, a kao zemlja koja se jako trudi da napravi što viši nivo demokratičnosti i u čemu smo jedna od vodećih zemalja u svijetu, želimo da probamo ovaj model, pa bismo stoga predložili Srbiji da nam postavi neku cijenu, ako je moguće što realniju, kako bismo i mi održali jedan ovakav festival demokratije i slobode”, rekao je Stefan Löfven, Premijer Kraljevine Švedske.

Vlada Republike Srbije nije imala u planu da prodaje svoj patent, ali, kako kaže Predsjednik Aleksandar Vučić, ipak će razmotriti prijedlog.

“A šta je? Sad dobra Srbija. A sve u Srbiji ne valjaju slobode, nema slobode medija, nema opozicije, a kad napravimo ovakav festival demokratije sa 24 liste za Beograd, onda smo dobri, jel? E pa nema sad da se prodajemo. Možda ponudimo nekom od boljih prijatelja, nego što su to zapadnjački plaćenici koji se upliću u politiku Srbije. Međutim, ako ponude dobru cijenu, pa nije sad da smo ratovali, majka mu stara. Doduše, nismo samo sa Švedskom, ali eto, nismo”, zaključio je Vučić.