Sezona pozivanja prijatelja da lajkaju nove stranačke stranice za predstojeće izbore i nove stranice mladih kandidata za pozicije na Facebooku svečano je otvorena slanjem prvih pozivnica. Kao i svake dvije godine do sada, mir i harmonija Facebook slika koje uključuju kućne ljubimce, hranu, pića i slike s mora, narušit će brojni pozivi i sponzorisane objave kandidata na predstojećim izborima.

“Kao što smo imali priliku da vidimo i do sada, veliki broj stranačkih stranica na Facebooku je doživi procvat u predizbornom periodu. Naime, budući da se svake dvije godine na listama kandidata pojave novi ljudi koji su prethodno nepoznati svojim sugrađanima, a koji su se kandidovali za vršenje određenih političkih funkcija u našoj državi, u ovom periodu oni odluče da formiraju svoje stranice ili stranice svojih stranaka kako bi i tako vršili oglašavanje i pridobili veći broj glasača na svoju stranu. Ova pojava često zna da bude iritantna ljudima koji ne koriste Facebook u slične ili iste svrhe i koji generalno ne vole da im se politička pitanja pojavljuju na društvenim mrežama. Mi svaki put zabilježimo smanjenu aktivnost na Facebooku u smislu naših redovnih korisnika koji se trude da ignorišu ovu pojavu pa samim tim rjeđe ulaze na Facebook. S druge strane zabilježimo često i povećanu aktivnost plaćenih reklamnih kampanja i povećane prihode od istih jer Facebook služi kao slobodna platforma za sve njene korisnike” – izjavio je za naš portal Marko Mahala, urednik Facebooka za područje Balkana.

Svi kandidati na izborima zakazanim za novembar ove godine mogu se učlaniti i u Facebook grupu podrške kandidatima naziva “Budući Bakiri, Dodici i Čovići ako Bog da”. Grupa je otvorena za članove svih političkih opcija u BiH.