U Gornjem Vakufu Uskoplju otvorena je kulturna manifestacija “Fašističko ljeto 2019. – Gornji Vakuf Uskoplje”.

Naime, ova kulturna manifestacija je podržana od strane Vlade Srednjobosanskog kantona koja smatra da se ove tekovine naše tradicije i kulture moraju čuvati od zaborava.

“Ova manifestacija treba da se održi i mi ćemo je zdušno podržati. Čak i financijski ćemo sudjelovati u kupovini materijala potrebnih za aktivnosti manifestacije. To je naša tekovina već više od 20 godina i to ne treba da padne u zaborav. Osim što je to bitno s aspekta kulture, jako je bitno i za održavanje stanja ovakvog kakvo jeste, jer nam je ovako mnogo lakše da ostanemo na vlasti i ne radimo ništa. Plata nije neka, dvije i po do četiri hiljade, ali je barem redovna i svi smo prijavljeni, imamo zdravstveno i penziono. Sve u svemu, zadovoljni smo što su mladi skontali kako ovo ide i definitivno ćemo najaktivnije iz ove manifestacije rasporediti po strankama i poslovima u javnom sektoru, a sve u skladu s njihovim krvnim zrncima”, rekao je ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK, Bojan Domić.

Kako nam kažu iz organizacionog tima, za ovu smotru su spremili niz aktivnosti za promociju fašizma u Gornjem Vakufu Uskoplju, a nadaju se da će se nekad u budućnosti ovo proširiti i na cijeli Srednjobosanski kanton.

“Mi smo napravili program od nekoliko dana, a ovi grafiti po autima i fasadama su bili savršen performans za otvorenje. U narednim danima planiramo jednu sačekušu za nekog od Bošnjaka, gdje će jedno 10ak, 15 hrabrih momaka da prebije jednog ili dva Bošnjaka. Poslije toga je u planu tradicionalno skrnavljenje nadgrobnih spomenika. U ovome nismo izostavili ni one najmlađe, za koje će biti organizirane radionice “Kako pravilno nacrtati kukasti križ”, “Kako nazvati Bošnjake i Srbe da ih se što više uvrijedi”, te muzička radionica “Ustaške pjesmice za najmlađe”. Ono što planiramo za zatvaranje ovog festivala kulture i umjetnosti jeste jedan vojni defile, gdje će svi naši pripadnici ustaških vojnih odreda izvaditi svoje uniforme i prošetati gradom, ponosno noseći europske vrijednosti”, rekao je Marin Ujko, koordinator i idejni tvorac manifestacije.