Sarajevska općina Ilidža u posljednje vrijeme često se u medijma naziva i Kuvajt sitijem i novim, malim, arapskim svijetom na Balkanu. Naime, ovo ime je sarajevska općina dobila zbog velikog broja građana arapskog porijekla koji su kupili imanja i osnovali porodice na tlu ove bh. Općine. Natpisi koje je moguće vidjeti na ovom prostoru na arapskom su jeziku i to često bez prevoda na engleski ili bar bosanskohercegovački jezik.

Ono što predstavlja najveći izazov postavljen pred ovu Općinu i njenog načelnika jest činjenica da pored toga što mladi ljudi odlaze iz ove općine, a stranci se useljavaju, iz općine također odlaze i pripadnici vehabijskog pokreta koji su do prije nekoliko godina bili suvereni vladati ove velike teritorije.

“Oni su došli u našu općinu, omadžijali našeg načelnika i krenuli da kupuju naša imanja za velike pare i to još da se žene našim ženama. I niko ništa neće da poduzme! Ja sam se za ovu općinu borio, a oni su samo došli i svojim prljavim parama nam sve uzeše. Sad sam ja ugrožen u vlastitoj općini i u vlastitom imanju. Samo čekam kad će mi ponuditi da prodam svoju poljanu pa da i ja to uradim i onda da odem da se po RSu krijem kad me već moji prodaše bud zašto. Država mora nešto da uradi.” – rekao je za naš portal jedan od lokalnih ilidžanskih vehabija koji nije želio da odaje svoj identitet medijima.

Arapi naglašavaju da su se na Ilidžu doselili kako bi pomogli vlastima u Bosni i Hercegovini da se bore protiv vehabizma i ekstremnog vehabijskog shvatanja Islama te da ne vide problem u tome da dobiju svoju službenu općinu kao znak zahvalnosti.

Načelnik nije imao vremena da daje komentar za medije jer je, kako je rekao, tražio novi izvor bilo kakve rijeke da proda vehabijama kako se oni ne bi osjećali ugroženo jer je izvor rijeke Bosne prodat Arapima.