Supruge fudbalera, manekenke, zgodne vatrogasne jedinice i policajke stvar su prošlosti. Iako volimo gledati ove ljepotice kako gmižu, pužu, leže u neugodnim pozicijama, stoje raskoračene, leže naopako u vrlo nepraktičnim kostimima, vrijeme je za drugačiji pogled na žene.

Zajednica žena HDZ BiH Katarina Kosača odlučila je za 2017. izdati kalendar sa suprugama istaknutih bosanskih vladara od IV do XXI stoljeća. Duplerice će krasiti fotografije Katarine Kosače, Jelene Grube, Kujave Radenović, Jelene Branković, kao i novijih relevantnih lica na bh. sceni.

“Ovakav potez je nužan jer je nivo emancipacije žena jednostavno prevazišao tako moralno upitne eksploatacije. U vrijeme kada političarke sve više preuzimaju vlast, naša se Zajednica žena odlučila na ovaj radikalni potez kako bismo inspirisali jedan drugačiji pogled, u kojem su žene vladarice iz sjene. Iza svakog uspješnog muškarca, stoji pametnija žena” – stoji u saopštenju na stranici Zajednice.

Kalendar će se moći kupiti na svim bolje opremljenim trafikama, a prihodi će biti dodijeljeni potomcima porodice Kotromanić.