Fahrudin Solak, Fadil Novalić i Fikret Hodžić su pušteni na slobodu, odakle će dalje postupati po nalogu Suda po pitanju slučaja “Respiratori”. Glavna tužiteljica Gordana Tadić, rekla je da dalje čekaju upute medija kako da rješavaju ovaj slučaj.

“S obzirom na to da mi još uvijek nismo pročitali na portalima dodatne validne informacije koje bi pomogle nastavku ovog slučaja, donijeli smo odluku da osumnjičene pustimo kući, ali da budu pod prismotrom dok ne dobijemo više detalja. Kao što znate mi sve dokaze koje imamo prikupili smo iz medija baš kao i javnost, te čekamo šta će dalje otkriti kako bi mogli nastaviti slučaj. Naši kapaciteti nisu dovoljni da sami ispitamo situaciju, te molimo novinare da malo ubrzaju proces kako bi mi mogli nastaviti sa svojim poslom” rekla je Gordana Tadić.

Zbog pojedinih medija i njihove pristrasnosti, samoj Gordani je ugrožen život te je stavljena pod dodatni policijski nadzor.

“Neki pojedinci koji rade u medijima su politički naklonjeni određenim opcijama, te su vjerovatno po direktivi svojih nadređenih pustili informacije protiv mene, zbog čega mi je trenutno život ugrožen. Molim sve medije da vrše objektivno istraživanje ovog slučaja, jer tako pomažete i nama i vama. Podsjećam da osumnjičeni ne smiju biti u međusobnoj komunikaciji, ali ni sa svjedocima, kako se ne bi ugrozio slučaj. No, to nećemo moći dugo kontrolisati. Mediji moraju pod hitno pronaći još dokaza protiv njih trojice kako bi mi mogli nastaviti da radimo. Uozbiljite se”, dodala je Tadić.

Inspektori koji su uključeni u ovaj slučaj dan i noć refreshaju stranice portala, kupuju dnevne novine, prate dnevnike svih televizija, kako bi što prije saznali nove detalje vezane za ovaj slučaj.