Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH donijelo je odluku da Sud BiH bude prva pravosudna institucija u svijetu koja će u svoj sistem rada uvesti VAR tehnologiju. Do ove odluke VSTV je došao nakon što se VAR pokazao izuzetno efikasnim u fudbalskim utakmicama.

“Naši pravni eksperti i njihovi pomoćnici radili su analizu efikasnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Došli smo do frapantnih podataka, pa tu bude više grešaka i propusta u toku jednog ročišta, nego što se grešaka desi tokom jedne fudbalske sezone. Pogledajte koliko je samo slučajeva palo u prethodnom periodu na državnom sudu. Niže sudove da i ne spominjemo”, navodi predsjedavajući VSTV-a Milan Tegeltija.

Inače, s VAR tehnologijom nastupila je nova era fudbala. Počela je da se koristi zvanično i tokom nedavno održanog svjetskog prvenstva, a sada polako dobija na značaju u svim sportskim natječajima, jer daje mogućnost sudijama da promijene sumnjivu odluku. Budući da spornih sudskih odluka ne manjka u bh. pravosuđu, nije trebalo mnogo pameti da se nešto slično uvuče i u pravosudne sale. Odluku o uvođenju VAR-a pozdravilo je i Tužilaštvo BiH, kojem su u prethodnom periodu pale gotovo sve optužnice pred državnim sudom.

“Tužiteljstvo BiH je zadovoljno odlukom VSTV-a, na ovakvu odluku nećemo se žaliti. Ja sam žurno svim medijima proslijedio naše pismo u kojem izražavamo zadovoljstvo, jer, pazite, ne mogu sve te silne optužnice za kriminal, korupciju, ratne zločine, terorizam, da popadaju k’o s kruške. Vjerujem da nije do nas, VAR će pokazati”, kaže glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Sud Bosne i Hercegovine je nakon prvostepene presude od skoro 53 godine zatvora, u drugostepenom postupku Jerka Ivankovića Lijanović i ostale oslobodilo po svim tačkama optužnice za financijske zloporabe, porezne prijevare i utaje. To je, kažu, prelilo čašu, jer su prethodno na istom sudu oslobađani brojni politički zvaničnici u našoj zemlji. Prva VAR soba trebala bi biti u funkciji već početkom naredne godine, koju brojni političari i pravosudni radnici smatraju godinom rođenja pravne države. U sobi će raditi četiri pomoćne sudije, koje bi na eventualne propuste trebale reagovati. Ukoliko se ovaj sistem zaista pokaže efikasnim, slijedi uvođenje i u ostalim pravosudnim institucijama u BiH.