Jedno od najpraćenijih suđenja u našoj zemlji je svakako ono u aferi respiratori. Suđenje je do sada bilo prepuno preokreta, zanimljivih svjedočenja i interesantnih svjedoka. Ipak Sud BiH najavio je da javnost ima još dosta toga da vidi i da će kraj sušenja biti tek početkom 2058. godine.

“Cijeli slučaj je dosta kompleksan i kada se još uzme u obzir popularnost pojedinih optuženih kao i funkcije koje obnašaju trenutno dobijete jedna džumbus. Mi više ne znamo ni ko pije ni ko plaća ovdje. Znamo da su na neki način sigurno krivi jer ima previše slučajnosti, ali teško je to dokazati. Zbog toga moramo uzeti vremena za sve i moram najaviti da prema trenutnim proračunima kraj suđenja planiramo tek za početak 2058. godine. Mislim da je to i više nego dobar vremenski rok za ovako kompleksan predmet”, rekao je Danko Predmet, pomoćnik glavnog sudije u slučaju respiratori.

Prvooptuženi u ovoj aferi, Fadil Novalić izjavio je da mu ovakav stav suda odgovara i nema problema dolaziti srijedom i petkom na sud do početka 2058. godine.

“Realno dolazimo jednom ili dva puta sedmično na sud uz to još mi dirigirano kad nam odgovara da bude sušenje,a kada ne. Mislim da sud treba uzeti vremena koliko god mu je potrebno i ja tu neću praviti nikakve probleme. Slučaj jest kompleksan i na njima je da nam to dokaži, a mi ćemo se svakako braniti jer ne damo na sebe”, rekao je Fadil Novalić, prvooptuženi u slučaju respiratori.