Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu se otvara novi predmet.

Naime, kako saznajemo, predmet je pokrenut na inicijativu profesora Suada Kurtčehajića i zvat će se Sutorina. Predmet će biti ubačen u svaku godinu studija gdje profesor već predaje, te je on izjavio kako ovaj angažman radi iz ličnih pobuda i zbog bitnosti za cijelu državu, te će za njega donirati volonterske predavačke sate i neće naplatiti uslugu vođenja predmeta.

“Ne može se ovo prepustiti slučaju. Crna Gora je bliže EU, nego mi. Ako oni uđu u EU sa Sutorinom, mi smo tu završili svoju raspravu. Tu je početak i kraj. Nema nazad. Realno, ko će sada Hrvatskoj uzeti Dubrovnik nazad, a bio je naš u vrijeme Tvrtka. Nema sa EU trte-vrte”, rekao je profesor Kurtčehajić.

Ideja za ovaj predmet je, kako kaže, da se budući mlađi naraštaji nauče o važnosti ovog dijela za cijelu državu i njen razvoj. Onda bismo bili zemlja sa cijelih 26 kilometara morske obale što je drastična razlika u odnosu na sadašnjih 21. Prostom računicom tu u svakom momentu mogu biti i do tri, četiri broda, a kako znamo bosanskohercegovačka privreda u mnogome ovisi od brodova. Također, bosanska brodogradnja je naširoko poznata, pa bi mnogo lakše bilo da se brodovi izvoze morskim umjesto kopnenim putem.

“Ako sada uvedemo taj predmet, za pet godina ćemo imati aktivne mlade ljude obučene da se bave ovim problemom, što bi za nekih desetak, 15 godina moglo rezultirati konačnim vraćanjem Sutorine u vlasništvo Bosne i Hercegovine”, zaključio je profesor Kurtčehajić.

Saznali smo da je profesor Kurtčehajić ima vikendicu u Sutorini.