M.D. (24), studentu kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, danas je neimenovana mikrokreditna organizacija odbila dati nenamjenski keš kredit u iznosu od 200KM. Mladić je u vidno potresenom stanju a na komentar same kompanije se nije dugo čekalo.

“U rijetkim slučajevima, jednostavno nije moralno nekom dati kredit, a posebno ovakav kredit. Ovo što mi radimo je jednostavan biznis model – mi tebi damo 200KM i godišnju kamatu u petoznačnim postotcima a ti žuriš da nam što prije vratiš, ali kada je potencijalni klijent student KIPARSTVA, tu stajemo. Da je beskućnik, dobio bi ga.” oglasila se kompanija.

Prema poznanicima, student je od prijatelja i kolega čuo za “studentske” kredite gdje banka, odnosno mikrokreditna organizacija “ne pita mnogo i odmah daje keš”. On je planirao dići kredit kako bi kupio festivalske ulaznice po jeftinijoj cijeni, a novac bi vratio u bliskoj budućnosti od posla koji bi tada našao.

Roditelji mladića su za incident saznali kada su im reporteri pokucali na vrata. “Ma i mi mu polako zavrćemo prilive novca od kako je upisao tu ‘školu’” kratko je prokomentarisao otac K.D.