Nakon niza problema oko početka nove studentske godine, pandemije i ostalih prepreka, konačno je riješeno pitanje vađenja ljekarskog uvjerenja studenata u Sarajevu.

“Svi studenti koji pohađaju Univerzitet u Sarajevu će od danas moći izvaditi ljekarsko uvjerenje. Imali smo more problema, ali smo ih nekako riješili. Studentima je ovo prijeko potrebno u ovom vremenu krize, gdje u svakom trenutku mogu oboljeti od koronavirusa, i potrebno im je validno ljekarsko uvjerenje za dalje liječenje”, rekla je Šemsa Boca, šef Studentske klinike u Sarajevu.

S obzirom na to da nije bilo sluha kod vladajućih struktura da finansijski podrže ovaj projekat, studenti će biti upućeni malo dalje od Sarajeva po uvjerenje.

“Ko će se bolan baviti studentima u ovom kriznom periodu, nema se vremena zato. Propade privreda, propade sve, a mi sad treba da brinemo o njima. Hoćemo, ali u Njemačkoj. Napravili smo dogovor s gradom Minhenom da gore fino vade uvjerenja ukoliko im trebaju. Nemamo mi kad da se bavimo tim stvarima, imamo mi prečeg posla. Uostalom, eto svi hoće da se odškoluju, pa da odu u Njemačku. Eto im sad prilike da vide kako je taj sistem tamo dobar i funkcionalan, a i nije daleko. 1.000 kilometara – sitnica”, rekao je član Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Mesud Uhljeb.

Mesud dodaje da prednost imaju studenti s boljim prosjekom, obzirom da se u Njemačkoj sve gleda i vrjednuje, a ne k’o kod nas.