Udruženje za zaštitu studenata i osnovnih studentskih prava SOSP oglasilo se povodom novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda ističući kako su ogorčeni restriktivnim odredbama koje se tiču osnovne vannastavne djelatnost studenata – trosatnog cuclanja pipka od šiše.

Naime, osnovni problem ovog novog zakona predstavlja činjenica da je pušenje cigareta i pušenje vodene lule u potpunosti izjednačeno novim zakonom, te se, shodno tome, iste restrikcije primjenjuju i na vodene lule od milja zvane nargile.

Detalji novog Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u BiH još nisu poznati, ali postoje navodi da se zabrana odnosi na sve zatvorene javne prostore i radna mjesta, a pušenje će biti dozvoljeno na otvorenom i u privatnim objektima. Šta to konkretno znači?

Studenti koji vrijedno rade na izvlačenju novca od svojih roditelja tokom cijelog dana i još pored toga idu na fakultete, neće biti u mogućnosti da u, krvavo zasluženim, pauzama odu do svog omiljenog šiša bara i naruče Ice bonbon/Blueberry/Menta/Višnja/SuzaEmineJahović mix.

I dok se studenti pitaju da li ima pravde na ovom svijetu, njihovo predstavničko tijelo je, kao i uvijek kada se radi o studentskim egzistencijalnim pitanjima, prvo reagovalo! Predsjednik ovog udruženja, inače prekul lik koji je i sam uživaoc opijajućih supstanci poput popularnosti, vlasti i nargile na Čaršijii, izjavio je sljedeće: “Studenti se više neće nikome prilagođavati! Uzimate nam 5-10 godina života, koliko je potrebno da prosječni student završi trogodišnji faks, uzimate nam crno ispod nokta za online sistem koji ne funkcioniše, domovi su nam nikakvi, pa zar da nam i nargile uzmete?”

Iz ovog udruženja najavljuju da će ukoliko se, pod hitno, ne promijeni prijedlog Zakona, studenti masovno izaći na ulice i tražiti svoja Ustavom zagarantovana prava na sjedenje u kafiću i pušenje šiše.