Na današnjem sastanku predsjednika SPUS-a Merima Serdarevića i Ministra komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senada Hasanspahića dogovoreno je da će studenti pri upisu na fakultet biti dužni podnijeti dokaz o odrađenom društveno-korisnom radu u kanalizacionom sistemu Vlade KS.

Naime, iz Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture poručuju da su ovu odluku donijeli umjesto uvođenja godišnje takse “Student”. Ovo je prilika za studente da vide kako izgledaju teški poslovi i šta će se desiti ukoliko uspješno ne okončaju svoje školovanje, istakli su iz ministarstva. Vlada KS ima opsežan sistem kanalizacionih cijevi koje se nisu obnavljale još od Austro-Ugarske monarhije, a ulagati u instalaciju novih je preskupa investicija, čak kad bi se uključili i ostali kantoni, zaključili su iz ministarstva. Shodno tome, na zadnjoj sjednici Vlade KS predloženo je da studenti Univerziteta u Sarajevu, mjesec dana prije upisa u novu akademsku godinu, provedu svoje vrijeme popravljajući ove cijevi.

 

“Ne radi se samo ovdje o interesima Vlade KS, ovo je jedinstvena prilika za studente u Sarajevu da upoznaju nove ljudi, te da se povežu na i van formalnog obrazovanja. Zamislite ovo kao jedan start-up projekat za naše studente. S obzirom da imamo zavidan broj studenata u Sarajevu, posao neće biti težak, jer će se radna snaga raspodijeliti. Većinom će to biti uklanjanje, popravljanje i čišćenje cijevi“, izjavio je za Šatro info Senad Hasanspahić.

Na kraju svakog mjeseca studenti koji budu završili svoj mjesečni rad na kanalizacionom sistemu Vlade KS će dobiti certifikat koji će priložiti uz ostalu dokumentaciju pri upisu na fakultetu. Cijena certifikata će iznositi 50 KM, a potpisaće je zavisno od studenta po jedan Član Predsjedništva BiH.

“Stvarno nisu normalni. Da li mi studiramo uz to i plaćamo svoje studije, da bi čistili govna Vlade KS? Ne znam kako će se ovo završiti, ali ja im cijevi neću čistiti. Nisam džabe studirao valjda poslije svih ovih godina oni meni trebaju čistiti cijevi ispod kuće”, rekao je Esad Bloketara, student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.