Davor Mijatović, student iz Sarajeva danas je zvanično zaštićen od strane UNESCO-a kao živi spomenik, i to ne zato što je Srbin mlađi od 20 godina koji je rođen u Sarajevu, nego zbog fakulteta koji je odlučio studirati.

“Mene su danas pozvali iz UNESCO-a i rekli da su me proglasili za živi spomenik od kulturnog značaja, zbog moje odluke da ću upisati bibliotekarstvo kada završim gimnaziju. Trenutno sam u četvrtom razredu škole i čvrsto sam odlučio da želim to da studiram. Čitav život čitam knjige i imam ogromnu strast prema njima. Želja mi je da svoje dane provodim u biblioteci, iako me mnogi osuđuju zbog toga”, ističe Davor Mijatović.

Pored toga što je žrtva vršnjačkog nasilja zbog svoje odluke, i da ga druga djeca ismijavaju što čita dok oni snimaju klipove ta Tik-Tok, Davor nema podršku ni od strane svojih roditelja.

“Kada sam prije nekoliko mjeseci rekao roditeljima šta želim da upišem, majki je iz ruku ispala džezva sa kafom, a otac me pozvao na ozbiljan razgovor i prvo me pitao za seksualnu orijentaciju. Zatim mi je pokušao objasniti da ovaj stan u kojem živimo će jednog dana ostati meni, i da je potrebno da imam platu dovoljno veliku da platim barem režije. Pokušavali su me odgovoriti od toga ali ja sam bio čvrst u svojoj odluci i nisam odustao. Želim da upišem bibliotekarstvo pod svaku cijenu”, dodao je Davor.

Njegovi roditelji se nadaju da će barem do kraja ove školske godine u njemu se probuditi želja da upiše nešto drugo, pa su počeli da mu poklanjanu stvari koje nikada neće moći priuštiti sa platom bibliotekara, poput kutije cigareta, vožnje taksijem, kupovine majice 20. dana u mjesecu i kafe u Spazzio kafiću.