Novo poskupljenje plina građanima naše zemlje zadaje dodatne glavobolje posebno sada prije početka sezone grijanja. Stručnjaci su procijenili da bi plin do 2025. godine u našoj zemlji mogao biti skuplji od zlata što je presedan u svijetu.

“Plin je u našoj zemlji postao luksuz i građani su toga postali svjesni u zadnjih nekoliko godina. Cijene plina skoro pa na dnevnom nivou skaču i to nije skroz naša krivica. Svjetsko tržište je takvo i dok se mi još malo ugradimo ispadne da imamo jedan od najskupljih plinova na svijetu. Evo i sada smo morali poskupiti za nekih 5%, ali to tu neće stati i pozivam sve građane da se pripreme za nova poskupljenja. Već sada je plin dosta skup, a prema našim proračunima do 2025. godine cijena plina bi mogla prestići i cijenu zlata u BiH”, rekao je Edhem Metan, stručnjak ze kretanje cijene plina u BiH.

Građani nisu zabrinuti najavama novih poskupljenja jer su kako kažu već su navikli na sve ovo.

“Mi smo građani postali kao ovce, kada nama rade o glavi i stalno nam poskupljuju stvari dok plate i penzije ostaju iste mi šutimo pognute glave. Ne čudi me uopšte najava da će pin biti skuplji od zlata za koju godinu u BiH. Nećemo se buniti ni na ova poskupljenja naravno jer smo navikli da nas deru sa ovim cijenama gdje god stignu. Nadam se da će se ovaj trend poskupljenja nastaviti samo da vidim dokle će više ovaj narod sve ovo da trpi. Davno su prešli sve linije i krajnje je vrijeme da se probudimo”, rekao je Ahmed Kajla, penzioner iz Sarajeva.