Institut za suicid, depresiju i anksiozna oboljenja smješten na Sokocu, danas je izdao zeleno svjetlo za sve one koji žele dići ruku na sebe.

“Aktivnim i temeljitim analizama, došli smo do podatka da je današnja tmurna nedjelja, idealna za izvršenje samoubistva. Obzirom da u našoj zemlji preko 60% stanovništva pati od jačeg ili slabijeg oblika anksioznosti, odlučili smo im popraviti dan ovom informacijom. Svi oni koji bi možda htjeli, ali nemaju snage da to učine jer im najbliži ne pružaju podršku, neka znaju da danas čine pravu stvar. Ovo je jedan od najdepresivnijih dana u ovoj godinu i nek ga iskoristi može i želi”, rekao je Vukota Smiljanić, šef odjela za samoubistva i eutanazije.

S obzirom na to da je nastupila zima, te sunce nećemo vidjeti do maja, depresivnih dana će biti, ali treba svaki iskoristiti maksimalno.

Kod nas je samoubistvo još uvijek tabu tema, iako ne vidim razlog za to. To je na zapadu svugdje trend i nema ništa sporno u tome, stvar lične odluke. Jest da je malo nezgodno kada neko izvrši samoubistvo na javnom mjestu gdje se djeca igraju, ali zato postoje ovakvi instituti. Naš centar posjeduje livadu od nekih 750 kvadratnih metara, na kojoj postoje vješala, visoki objekti za skok, šator s električnom stolicom, kutak za oštri trenutak pun žileta, koktel ‘Cijanid’ i mnoge druge stvari koje mogu poslužiti za ukidanje s nogu. Svi oni koji su odluči u izvršenju samoubistva, mogu se prijaviti putem e-maila na www.hajtevi.ba ili putem telefona 065/666-666. Broj mjesta je ograničen”, dodaje Vukota Smiljanić.

Prvih stotinu dobit će besplatne troškove pokopa, te parcelu na ateističkom groblju, obzirom da vjerske zajednice ne podržavaju rad ovog instituta.