Nakon nekoliko dana velikog zagađenja i zraka opasnog po život, građani Sarajeva u zadnja dva dana imaju priliku napokon uživati u čistom zraku. Stručnjaci su zbog svega toga poručili građanima da iskoriste ovo vrijeme i da se nadišu svježeg zraka dok imaju priliku.

“Stanje zraka u Sarajevu je bilo stvarno alarmantno i nismo imali nikakvo rješenje za to. Međutim, evo u zadnja dva, tri dana stanje se baš popravilo i građani Sarajeva imaju priliku da uživaju u svježem zraku sa minimalno zagađenja. Mi iskreno ne znamo koliko će ovo trajati, ali poručujemo građanima da se dobro nadišu dok imaju priliku. Može se lako desiti da se opet zrak zagadi i da bude još gore nego prije. Izađite napolje, dišite punim plućima i uživajte dok možete”, rekao je Zejneb Čestica, stručnjak za kvalitetu zraka.

Grupa građana Sarajeva odlučila je poslušati savjete stručnjaka i organizovati grupno disanje na otvorenom dva puta dnevno po pola sata.

“Ovo je prilika koju moramo iskoristiti. Nakon što smo se duže vrijeme gušili u smogu i zagađenju sada nam je napokon pružena prilika da normalno dišemo. Mi smo se okupili preko Facebook-a i dogovorili da ćemo poslušati savjete stručnjaka. Od danas ćemo izlazi svaki dan po pola sata napolje i disati punim plućima i tako dva puta dnevno. Moramo malo osvježiti pluća kako ne bi došlo do nekih komplikacija. Pozivam sve koji žele da nama se pridruže na prvom grupnom disanju koje će se održati početkom sedmice na Vilsonovom šetalištu”, rekao je Alen Udah, organizator grupnog disanja na otvorenom u Sarajevu.