Instagram infulenseri u Australiji od jutros su u velikoj panici, obzirom da su naglo počeli da gube lajkove. Razlog tome su problemi ukidanja lažnih ili trenutnih profila, ali i novi sistem vidljivosti na Instagramu, koji uvodi polako sistem kontrole kao Facebook.

“Veliki su gubici po pitanju lajkova, oko 10 do 15 % lajkova je izgubio svaki influenser u samo 24 sata, što je velika šteta kada gledate na količinu. To se najbolje vidi na fotografijama koje imaju po nekoliko desetina hiljada lajkova. Njima ovisi zarada od toga i znatno će da im utiče na karijeru. Instagram je odlučio da ukine trenutne profile, na čemu su mnoge Instagram zvijezde stekle popularnost, te će od sada morati više sponzorisati postove kako bi povećali broj lajkova. Danas im je veći problem održati veliki broj followera nego povećati cifru ljudi koji ih prate. Mnogi su očajni, od jutros smo na vezi s njima”, kaže Lara Uberdolf, predsjednica udruženja “InstaStar” Australija.

Prema saznanjima, Instagram je ovu opciju uveo prvenstveno u razvijenim zemljama, te rade testnu verziju kako da do u konačnici sprovedu globalno.

“Rečeno nam je da su promjene samo u zemljama poput Australije, stoga sam ja odlučio spakovati kofere i otići na Balkan, kako bih iskoristio da povećam broj followera i lajkova dok još mogu. Plan mi je da odem u Bosnu i Hercegovinu, jer oni sigurno neće u narednih pola godine postati žrtve novog režima kontrole. Imam neke prijatelje influensere dole koji su mi spremni ustupiti smještaj dok se ne snađem. Tragedija je velika ovo za sve nas, još sam u šoku. Karijera mi visi o koncu i nadam se da ću uspjeti popraviti situaciju kada se preselim u Sarajevo”, kroz plačni glas nam je rekao Beauty_Beast, modna ikona Instagrama.

Influenseri će danas uzimanjem kolektivnog selfija ispred zgrade Predsjedništva Australije, ukazati na ovaj problem, te zamoliti da nešto učine kako bi im pomogli i zaštitili ih.