Stranka penzionera – politički subjekt koji se borio za prava obespravljene i marginalizirane populacije penzionera, nakon više od deset godina rada i uspješnog djelovanja odlučio je da se povuče iz političkog života.

Razlog bacanja peškira u politički ring je vrlo detaljno obrazložen na oproštajnoj konferenciji. Predstavnici stranke kažu, nakon osnivanja SPD-a, nemaju šta tražiti u politici.

”Odluka je zaista teška i bolna. Mnogim penzionerima mi smo bili jedina nada u bolje sutra. Međutim, pogledajte ovu novu stranku, ovaj SPD. Osnivači stranke u prosjeku imaju više godina nego li sve stranke i udruženja penzionera zajedno. Drugo, to su sve ljudi koji su cijeli svoj životni vijek na visokim pozicijama, pa i sada, dok su u penziji. Realno, ko će bolje zastupati prava penzionera i ostalih manjina nego oni?“, pita se predsjednik Stranke penzionera.

Dok su sada sve oči građana, pa i najstarije populacije u BiH uprte u novoosnovani SPD i dalje je nepoznato u kojem bi pravcu mogao ići njihov politički program.

Potencijal je veliki. Politički analitičari procjenjuju da bi prava penzionera na međunarodnom planu mogli zastupati Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić, s velikim diplomatskim iskustvom, dok bi Miro Lazović, Ivo Komšić, Adil Kulenović i ostali predstavnici populacije treće dobi bili zaduženi za domaći teren.