Stručna komisija za odabir i ispitivanje kvaliteta Hrvata na Balkanu, na čelu s Draganom Čovićem, oduzela je Stipi Mesiću nacionalnost nakon što je dobio Šestoaprilsku nagradu.

“Ovo je čin koji je prevršio svaku mjeru, obzirom da on već dugo vremena u javnosti ne nastupa kao Hrvat. Njegove ljevičarske ideje, veličanje Josipa Broza Tita, te kontinuirano podržavanje unitarne Bosne i Hercegovine su samo neki od razloga zašto više nije Hrvat. Pravi Hrvat mora da razmišlja, govori, postupa i djeluje kao ja, koji sam primjer idealnog Hrvata”, istakao je Dragan Čović.

Pored Mesića, oduzimanje nacionalnosti prijeti još nekolicini ljudi koji ne postupaju po gore navedenim uputama.

“Za Komšića znate da je odavno proglašen izdajnikom svog naroda i njega smo davno izbacili iz nacije. Pored Mesića, oduzimanje nacionalnosti prijeti i Martini Mlinarević Sopti, koja je postala nepodnošljiva sa svojim izjavama u javnosti. Također, tu je i lista fudbalera Hrvata koji su pristali da igraju za Bosnu i Hercegovinu, a na za Hrvatsku. Mi preko ovakvih stvari više ne možemo prelaziti”, dodao je Čović.

Stručnu komisiju za ocjenjivanje nacionalne pripadnosti čine Dragan Čović, Kolinda Grabar Kitarović, te kardinal Vinko Puljić. Također, Martinu Ragužu prijeti isključenje iz svoje nacije, jer slobodno šeta Sarajevom, što nikako je dozvoljeno, ali nikako nije pohvalno.