Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo ipak je odlučio da novi tramvaji neće biti za sve stanovnike Sarajeva, i da želi da i drugi pokažu poštovanje prema njima. Naložio je da će ipak za vožnju tramvajem pored karte biti potrebna i viza.

“Sinoć baš dok sam šetao kroz garažu i divio se novim tramvajima, tako ja imam običaj navečer da šetam i da ih gledam, razmišljam da li svi ljudi vrijede da uđu i provozaju se njima. Toliko sam vremena uložio i truda da ih dovedem u Sarajevo, i smatram da od sada vožnja tramvajem u glavnom gradu treba da bude prestiž a ne nešto što je svima na dohvat ruke. Tako ćemo jedino da počnemo učiti cijeniti sebe i svoju okolinu”, objasnio je Šteta.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo će lično biti zaduženo za izdavanje viza svim građanima, koje će direktno potpisivati ministar.

“Naravno ne postoji jednodnevna viza jer je besmislica, ali mjesečne ćemo izdavati. Želim da se lično uvjerim da svi građani koji uđu u tramvaj su vrijedni toga i da će voditi računa kako se ponašaju u njemu. Formirat ćemo komisiju koja će voditi informativne razgovore sa građanima, nakon što popune formular od nekih 150 stranica prilikom apliciranja za vizu”, dodao je Šteta.

Na ovaj način, ministar saobraćaja želi da spriječi napade huligana i stope maloljetničke delikvencije u javnom prevozu.