Država Slovenija je konačno odlučila da se pozabavi štednjom štediša nekadašnje Ljubljanske banke, a koji su bili većinski iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nakon presude u Strazburu, da država mora da snosi odgovornost za ovu banku, pošto je bila njen osnivač i vlasnik, iz Slovenije stižu odlične vijesti.

Naime, država Slovenija je odlučila da zaostale dugove prema štedišama iz BiH i Hrvatske vrati do kraja 2017. godine, ali ne u kešu, nego u vrijednosnim kuponima za potrošnju u lancu trgovina Mercator, gdje će moći kupiti osnovne, ali i one luksuzne namirnice. Prema izračunima slovenske vlade, oko 230.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH trebali bi ukupno dobiti 258 miliona eura.

Tako će se za nekadašnjih 100 dinara davati po jedan euro koji će moći potrošiti za svoje potrebe, ali samo u Mercatoru.

“Naše aspiracije da vratimo ovaj dug traju već godinama. Mi naravno želimo da te pare vratimo, zato što je taj neki sud tamo u Francuskoj dosudio, a mi zbog članstva u EU moramo da ispoštujemo njegovu presudu. Međutim, također želimo da te pare nekako ostanu u Sloveniji, pa smo zato ponudili ovakav dogovor. Ukoliko se on ne prihvati, mi ćemo ulagati te neke žalbe, molbe i onda štediše teško da će vidjeti te pare prije iduće generacije. Do tad će se već EU raspasti valjda”, rekao je Janez Obrestna, direktor Instituta za rad sa bivšim štedišama Kres.

Ove navode je komentarisao i naš saradnik Prof. dr Risto Prelivoda, nezavisni politički analitičar: “Ovo je odlično što će se desiti i dobro će doći za ove međudržavne odnose i dobrosusjedske veze. Ja mislim da bi se trebala otvoriti i jedna ispostava kancelarije ovog instituta i u BiH i Hrvatskoj gdje bi jedan dobar politički analitičar bio koordinator programa saradnje. Odličan potez!”

Kao jedini problem rješenja ove situacije naveli su novinari, koji su istakli da ni u BiH ni u Hrvatskoj nema Mercatora.