Ured za statistiku pri Institutu za istraživanje izražavanja zabrinutosti došao je do podataka da je u prethodnih deset dana predsjednik Srbije Aleksandar Vučić više puta izrazio zabrinutost od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka.

Statistika je neumoljiva, Aleksandar Vučić pretenduje da trajno preuzme titulu u izražavanju zabrinutosti od doktora u ovoj kategoriji Valentina Inzka. Naime, predsjednik Srbije je samo u prethodnih deset dana tridesetak puta izrazio zabrinutost zbog raznih problema koji muče njega i građane Srbije – od pitanja Kosova, preko odluke Ustavnog suda BiH, do eskalacije koronavirusa u Kini.

“Gospodin Vučić je u prosjeku tri puta dnevno izražavao zabrinutost u deset dana. S druge strane, Inzko je bio zabrinut svega jednom u istom periodu, nakon političke krize koju je uzrokovala odluka Ustavnog suda BiH. Dakle, gospodin Inzko, zaključili smo, kao da se polako povlači iz politike izražavanja zabrinutosti, kao da mu je malo pase postala cijela ta priča. Više nije zabrinut, jednostavno ga je briga i može mu se. Zato imamo zvijezdu u usponu. Tri puta izraziti zabrinutost dnevno – pa to zaista do sada nikome nije polazilo za rukom. Dakle, niko do sada nije uspio izraziti zabrinutost u tri različita termina, na tri različite televizije s nacionalnom frekvencijom, o tri potpuno različite teme”, rekao je na pres-konferenciji prilikom predstavljanja ovih statističkih podataka Mark Colins sa Instituta za istraživanje izražavanja zabrinutosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na televiziji Prva govorio o situaciji u regiji. Između ostalog, i o situaciji u bh. entitetu Republika Srpska i Bosni i Hercegovini. Zabrinut je, kaže, za situaciju u BiH poslije odluke Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj padne pod ingerenciju BiH. “Veoma sam zabrinut za situaciju u Bosni i Hercegovini i neću više ni riječi reći“, zaključio je Vučić.