Oko 1.243.875 stanovnika u Bosni i Hercegovini, posjeduje certifikat “Samoprozvanog fitnes trenera”, te se ovo smatra najmasovnijom profesijom u zemlji. Zanimali su nas razlozi zašto je to tako, te smo razgovarali sa Samirom Bučicom, jednim od 1.243.875 trenera u našoj zemlji.

“Našim ljudima je najbitnije da lijepo izgledaju i da su fino obučeni. Ja nemam problem s tim i to je generalno trend u svijetu. Više se pamet ne cijeni kao prije, a osnovni aduti su dva gore navedena. Obzirom da statistika pokazuje tako, ja trenutno vodim šest klijenata, što će reći da sam kompetentan trener iznad prosjeka pa mogu razgovarati na ovu temu”, rekao je Bučica.

Zanimalo nas je kako je on došao na ideju da se počne baviti ovom profesijom.

“Nikada prije nisam bio sportski aktivan, živio sam boemski i studirao sam ekonomiju. Po završetku studija, nisam naravno mogao pronaći posao, pa sam kao svaki mladić, svoje samopouzdanje pokušao podići u teretani. Trenirao sam tako mukotrpno puna dva mjeseca, da bih nakon toga došao na ideju da postanem licencirani trener. U tih osam sedmica, poznanici iz teretane su mi objasnili nekih desetak vježbi i tako sam počeo. Danas, pola godine kasnije, mogu reći da sam već prekaljeni trener, s ogromnim iskustvom. Samo je dvoje od šest klijenata fasovalo ozbiljne probleme s leđima. Ostali su manje više zaradili ove neke banalne, sitne povrede što je normalno”, dodao je Bučica.

Ukoliko ste nezaposleni, imate živaca ići u teretanu šest puta sedmično, a ne da vam se baviti nekim drugim poslom, postanite fitnes trener i tako uljepšajte život i sebi i drugima.