Prvotimac kluba s Koševa Matthias Fanimo, ušao u statistiku UEFA-e kao najbrži igrač. Međutim ova statistika nije jedina na kojoj je fudbaler Sarajeva stekao dominaciju.

“Prateći statistiku brzine kretanja na posljednjoj utakmici koju je Sarajevo odigralo protiv uvijek neugodne Budućnosti, u jednom trenutku Fanimo se kretao pri brzini od 34,36 kilometara na sat, što je ravno brzini koju razvije Golf II u trećoj brzini i to tek na 112 metru od polazne tačke. Fanimo, ili kako ga navijači Sarajeva od milja zovu Gazela, uspio je prestići čak i pojedine prevoznike u našoj zemlji”, kaže Midhat Štoperica, šef odjela za praćenje statistike brzine kretanja igrača FK Sarajevo.

Popularna Gazela s Koševa je razvila čak veću brzinu od voza koji vozi na relaciji Sarajevo-Čapljina.

“Uzimajući u vidu pravac kretanja između Jablanice i Čelebića, gdje voz ima direktan pravac od nekoliko kilometara, ni tada čak nije u mogućnosti razviti brzinu koju je razvio Fanimo. Čak postoje spekulacije da bi Fanimo bio brži i od Talgo voza, koji iako je brz, ne može razviti veliku brzinu zbog zastarjelih šina”, dodao je Štoperica.

FK Sarajevo u budućnosti planira angažovati Fanima da prevlači putnike na leđima na liniji Sarajevo-Čapljina, jer će objektivno stići prije voza.