Naselje Tibra u Sarajevu, koje važi za planetarno čudo gradnje, uvest će nove mjere štednje. Obzirom da komšije jedni drugima faktički mogu ulaziti kroz prozore zbog blizine gradnje, građani su se odlučili da uvedu kolektivni ruter za internet.

“Nedavno smo imali sastanak kućnog savjeta i izglasali nekoliko noviteta. Obzirom da je arhitektura zgrada takva da su zidovi tanki kao papir, i da ponekad bolje čujem komšijin telefonski razgovor od njega, shvatili smo da nema potrebe da plaćamo svi račune za internet. Svakako nam se djeca kače na sve mreže i nema nikakvih problema, tako da smo odlučili uvesti novo pravilo rotirajućeg rutera po komšiluku”, navodi Rašid Rasprava, predsjednik kućnog savjeta naselja Tibra.

Novo rotirajuće pravilo će komšiluk svesti na jedan ruter, koji će svakog mjeseca kružiti po naselju i tako će biti reducirano plaćanje interneta.

“Ruter ćemo prijaviti na adresu kućepazitelja, a svaki mjesec biće kod nekoga u stanu. Primjera radi kada bude kod mene, ja plaćam račun za taj mjesec a svi ostali koriste. Tako ćemo prema mojoj kalkulaciji svako od nas plaćati jedan račun u tri godine, što je enormna ušteda, a opet ćemo svi imati signal kako treba. Kao što rekoh zidovi su tanki i nema potrebe da bacamo pare niz vodu kada može ovako. A i sa druge strane vraća stare navike spajanja komšiluka i dobrih starih druženja i komuniciranja”, dodaje Rasprava.

Stanari su već predali zahtjev BH Telecomu, a svečani dolazak kolektivnog rutera bi mogao biti 5. juna ove godine.