Zavod za antropologiju i kontrolu manjina FBiH potvrdio je da se udio nemuslimana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine normalizovao nakon očekivanog pada tokom praznika.

Veliki broj “ćafira” koji tokom godine borave Sarajevu, povodom hrišćanskih praznika napušta grad i odlazi u svoja rodna mjesta. Kao što je poznato, “Uskrs” i “Vaskrs” su dvije varijacije istog praznika u različitim hrišćanskim sektama. Ovi praznici su pokretni, a ove godine i katolički i pravoslavni nevjernici su ih slavili na isti dan – 16. aprila.

“Tokom vikenda se u Sarajevu nalazilo do 40% manje kaura, većinom učenika i studenata koji slave sa porodicama. Prateće pojave uz ove sezonske migracije su i velike gužve u autobusima i smanjena prolaznost na ispitima u dolazećim sedmicama kod studenata. Prema mjerenjima od 17. aprila, postotak ćafira u Sarajevu je ponovo stabilan. ” izjavio je za Šatro info Nihad Hadži-Hadžiosmanović. iz Zavoda.

Povratak nevjernika prošao je bez većih neugodnosti, sa stabilnim prilivom saobraćaja iz svih provincija tokom čitavog ponedjeljka.