Načelnik opštine Bratunac, Srđan Rankić opozvan je sa ove pozicije nakon što su mu građani na referendumu izglasali nepovjerenje. Gospodin Rankić je zbog ovog amaterskog čina naišao na osudu javnosti kao i na zabranu bavljenja politikom. Razlog za ovakve mjere je ta što gospodin Rankić nije uspio da zadrži svoj poziciju na vlasti.

“Ja kada sam vidio da je opozvan mene su su oblile od smijeha. Nisam mogao da vjerujem da neko može tako ispustiti poziciju na vlasti. Poa je bez ispaljenog metka i zbog toga mora da pobije neke sankcije. Mislim da je zabrana bavljenja politikom najmanje što može dobiti za ovaj čin. Šta bi se sad desilo kada bi građani iz drugih opština mislili da mogu uraditi istu stvar svojim načelnicima, pa to bi nastao pravi haos u državi. Ja sa zalažem da mu se doživotno zabrani bavljenje politikom jer nam kalja obraz”, rekao je Milorad Dodik, glavnim baja u RS-u.

Većina političara smatra da je ovo ispravna odluka, čak su i politički protivnici gospodina Dodika podržali ovu odluku.

“Mislim da je ovo i više nego fer. Ne treba nam da građani umisle sebi da su moćni toliko da mogu tako smjenjivati političare sa vlasti. Pravilo je u našoj zemlji da kad se jednim sjedne u fotelju ona se ne pušta ni za živu glavu. Ovo što se desilo u Bratuncu je samo iznimka i mali incident koji nikako ne potvrđuje pravilo”, dodao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.