Studentski parlament univerziteta u Sarajevu, pored UNSA lige u fudbalu, organizira novo takmičenje na nivou cijelog sarajevskog univerziteta.

Naime, novo rukovodstvo se odlučilo da se takmičarski duh studenata razvija u mnogim segmentima, pa i onom, možda najbitnijem – poznavanju biografije Bakira Izetbegovića.

“Mi kao buduća vodeća snaga ove države moramo poznavati njenu historiju, a pogotovo njene velikane. Državnost se mora očuvati i moramo se boriti za svaki resor od kantonalnog nivoa do državnog. A kako bolje to raditi nego poznavati našeg velikana, presvijetlog vođu i donedavnog predsjednika države, Bakira Izetbegovića. Njegovi strateški potezi su doveli do toga da SDA, a i on sam budu na vlasti preko 20 godina, a evo i sad na nekim nivoima će biti. Tako da je to jako bitno za buduće ministre, premijere, zastupnike. Zato, organiziramo ovu ligu takmičenja u znanju i učenju. Jedva čekam da počne”, rekao je Hamza Vahid El-Din, novoizabrani predsjednik SPUS-a.

Nezaposleni građanin, koji se trenutno nalazi na birou rada, Bakir Izetbegović je komentarisao ovaj slučaj rekavši da se raduje da će studenti učiti o bosanskim velikanima.

“Ja sam se zaista obradovao i želim da se zahvalim rukovodstvu SPUS-a za ovu ukazanu čast. Definitivno je potrebno da Sarajevo, ali i cijela Bosna i Hercegovina počne priznavati svoje velikane. Samo bih apelovao na studente da ne krate učenje spremanjem gradiva iz serije o mome ocu. To je linija manjeg otpora, ali i tamo ima nekih stvari koje baš i nisu 100% onakve kakve su bile, jer morate shvatiti da je za potrebe dramatizacije bilo neki prilagodbi”, rekao je Izetbegović.