Farsa oko spomenika Bruce Leeja u Mostaru konačno bi mogla dobiti završni epilog. Njegova porodica nas je kontatirala koja je ujedno i vlasnik spomenika, i rekla da se on mora vratiti nazad za Seattle.

“Zaista nam je krivo što ovo moramo reći, ali mi spomenik više ne možemo zadržati u Mostaru, iako je bila naša najbolja namjera da ga poklonimo i ostavimo dole. Svi znate koliko je sistem uređenja Bosne i Hercegovine komplikovan, e pa dobiti vizu za tu zemlju je deset puta komplikovanije od toga. Njemu je nažalost istekla boravišna viza i nije dobio produženje nove, zbog čega ga moramo vratiti nazad u što je moguće kraćem roku”, ističe porodica Bruce Leeja.

Preko ambasade Sjedinjenih Američki Država u Bosni i Hercegovini je dogovoren transport i deportacija ilegalnog državljanina iz naše zemlje.

“Meni je stvarno žao što je ovo ovako ispalo, ali mi imamo neki integritet i suverenitet kao država i nećemo dozvoliti da bilo ko boravi u našoj zemlji bez adekvatne dozvole. Nevezano da li je u pitanju spomenik koji dolazi iz SAD-a ili predsjednik te države, zakoni su za sve isti. Da su na vrijeme produžili njegovu boravišnu vizu, sve bi bilo super i ne bi došlo do ovog incidenta. Želimo da ovo bude nauk za ubuduće sve one koji misle da mogu prijeći naše granice olako i ostati tu, da im ne pada na pamet”, istakao je ministar vanjskih poslova BiH, Dino Konaković.

Poražena i ponižena delegacija SAD-a je pokupila spomenik i pripremila ga za transport u svojoj ambasadi, odakle će ga prvim letom prebaciti sa Aerodroma Sarajevo.