“Spisak balkanskih pedagoških metoda – izdanje za američko tržište” trenutno je najprodavanija knjiga na online shopping servisu Amazon. Sastavljena od najpopularnijih odgojnih metoda koje se prenose s koljena na koljeno, knjiga je autorsko djelo pradjedova i prabaka koji su svojim anonimnim doprinosom omogućili da se metode prošire dalje u svijet.

‘’Htjeli smo napraviti jedan skup metoda kojima smo i sami bili odgajani i dati ga dalje u svijet. 14 godina istraživanja i skupljanja metoda po selima i gradovima širom bivše velike države bilo je potrebno kako bi djelo bilo završeno. Hvala svim bakama i dedama koji su sudjelovali u istraživanju i podijelili svoje metode.’’ kažu iz izdavačke kuće ‘’Sve za dijete’’

Knjiga je posebice popularna u SAD-u, a kupci su mahom roditelji hiperosjetljivih politički korektnih tinejdžera koji ne vjeruju da im roditelji smiju zabranjivati stvari ili svoje roditelje smatraju ostacima gluplje generacije.

Zadovoljni kupci su već ostavili svoje komentare na knjigu.

‘’Isprobala sam klečanje na riži i preporučujem ovu metodu svim mamama koje imaju problem sa djecom koja su loša u školi.’’ kaže Evelyn.

‘’Crijevom od usisivača je za sada moja omiljena metoda. Nema toga što neće poslušati kad ga preko leđa opalim crijevom.’’ kaže anonimni otac 15-godišnjaka iz Californije.

I mnogi drugi roditelji pohvalili su metode, među kojima se najviše ističu: Tokom od kaiša preko guzice, Uberi sam svoju šipku, 12 dana bez jarana, te mnoge druge metode koje možete pronaći u knjizi.

Psiholozi kažu kako knjiga osobito dobro prolazi na tržištima gdje se djeca godinama nisu fizički odgajala/kažnjavala: ‘’Ako imate društvo koje dugo godina njeguje nenasilni odgoj, onda i djeca sama pomisle kako je najgore što ih može snaći da idu ocu prati auto za kaznu. Ali kada onda toj djeci pokažete još jednu dimenziju odgoja, za koju nisu ranije znali, postižete ogromne rezultate. Kad prvi put osjete šamarčinu, situacija se mijenja. Definitivno.’’