Direkcija za oporezivanje stada pri Srpskoj Powerslavnoj Crkvi najavila je bogougodno poskupljenje svijeća u 2017. godini gospodnjoj i demantovala glasine da će kućne svešteničke intervencije i sveštanje vodice od sada koštati čak dvostruko više.

Počevši od februara 2017. najmanje svijeće, one za duše pokojnika do kojih ti zaista i nije stalo, koštaće 0,25 KM, srednje čitavih 0,40KM, a velike, one buržujske,  1,50KM. Slavske svijeće će se od sada morati naručivati unaprijed i koštaće 9KM po komadu. Kako navode, razlog za ova poskupljenja je izumiranje pčela i povišenje cijena parafina.

Protojovan Stavroforić, potparol Direkcije, izjavio je da su poskupljenja neizbježna i dodao: “Stado mora da prilagodi svoju potrošačku korpu našim potrebama. Još samo da se jednom i ova država opameti pa da počne subvencionirati usluge naše Crkve. Daće Bog, a ako ne da, tražićemo sami.”

Stavroforić je dematovao tvrdnje da će se sveštanje vodice i svešteničke posjete samrtnicima poskupiti, ali je takođe rekao da će se od sada i izlzak pjevčika na teren naplaćivati 10KM (bez bakšiša) i da se krst, ruke i skute sveštenika moraju celivati po sedam puta. “Sedam je božanski broj” rekao je Stavroforić.

Eparhija Zahumsko-hercegovačka koja prednjači u proizvodnji liturgijskih vina, najavila je dodatno poskupljenje svojih dvostruko osveštanih i trostruko zaslađenih molitvenih pića. Kao posljedicu ovoga, najavila je Direkcija za oporezivanje stada, od sada će se vansezonsko pričešćivanje plaćati 1KM po gutljaju ‘oprosta’.