Sinod Srpske pravoslavne crkve danas je izašao sa saopštenjem u kome svim vernicima pravoslavne veroispovijesti preporučuje da do daljnjeg ne koriste stickere na društvenoj mreži Facebook, jer set ponuđenih stickera vređa Srbe i sve pravoslavne igde. Kako je istaklo Njegovo preosveštenstvo Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej, Srpska pravoslavna crkva i vernici treba da pruže svojevrstan otpor i da svoju slobodu i veru ne daju kao što ne daju ni presveto Dušanovo, Miloševo i Lazarevo Kosovo.

“Vidim tamo, braćo i sestre, i katedrale, i župne crkve, i džamije, i Ćabe, i Kible, samo ne vidim biser svog pravoslavlja Hilandar, niti naš najveći srpski ponos Hram Svetog Save na Vračaru. Naš etički katehetski odbor smatra da se preko takvog osporavanja ne može preći, i poziva Facebook da se odrekne srebroljublja i srbomrzlja, i prihvati konačno staru pradedovsku veru Hristovu”, rekao je patrijarh srpski Irinej.

Sinod prečasnih otaca planirao je u prvu sljedeću nedjelju u svim sabornim crkvama nakon liturgije sa liturgijskim zajednicama napraviti panel o izazovima novog digitalnog doba i digital native orthodox zajednicom. Ovaj model komuniciranja sa masama i vernicima Srpska pravoslavna crkva otkupila je od specijalnog programa Montesori, koji se, kako kaže patrijarh Irinej, inače primenjuje u svim bitnijim vrtićima diljem vaskolikog srpstva.