Već podužem nizu država koje su sankcionisale predsjednika Milorada Dodika pridružila se i Španija. Prema odluci španskog kralja Felipea VI, kome se kasnije pridružio i premijer Mariano Rajoy, Dodiku je zabranjeno nekoliko bitnih stvari.

Prije svega, u svojim javnim i privatnim nastupima više neće moći pominjati Baskiju i Kataloniju kao ekvivalent Republici Srpskoj. Zatim, neće moći obilaziti Andaluziju, niti uživati u Katedrali u Sevilji ili Sierra Moreni.

Odluka koja najviše čudi, i koja se čini posebno neumoljivom, je odluka o prestanku bilo kakvog lobiranja i pregovara da trener KK Real Madrid Pablo Laso i kapiten sastava Felipe Reyes pređu da igraju u laktašku Igokeu.

Naš politički analitičar prof. dr Risto Prelivoda smatra da priroda španskih sankcija nije jednostavno praćenje odluka prijateljskih zemalja i zemalja iz susjedstva, nego ličnih pretenzija i odluka španjolskog kralja.

„Razmišljajući o svim ovim sankcijama i zabranama, koje su odista drastične i skoro nepremostive za predsjednika Dodika, vidimo da su one odraz lične prirode. Kada isključimo poređenje RS sa Katalonijom ili Baskijom, te posjete ovim prirodnim i arhitektonskim bogatstvima Španije, vidimo da je tu priča o kapitenu i treneru Real Madrida. Ne vjerujem da je to nešto što direktno utiče na Španiju, nego je lične prirode i za Dodika i za kralja Filipea. Znamo koliko Igokea znači Dodiku, a koliko Real znači španskom kralju“, opširno argumentuje Prelivoda.

Iz drugog izvora saznali smo da je Ambasada Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini predložila matičnom kralju da Dodiku zabrani posjetu Španskom trgu u Mostaru, te da rebrendira FK Borac kako ne bi imao iste boje kao Barcelona.

Suočen sa ovim podacima, naš stalni saradnik prof. dr Prelivoda likujući je zaključio: „Šta sam vam rekao? Još je premijer Rajoy stari navijač Barcelone. Vidite li da kralj nije htio da posluša ni premijera i da nisu htjeli prihvatiti da nametnu rebrendiranje Borca – iako su na to imali pravo. Ovo je isključivo lično i politički motivisano”.