Džordž Soroš je na nedavnom istupu za američke medije govorio o svojim aktivnostima na Balkanu, ponajviše zemljama bivše Jugoslavije. Njegova zalaganja i plaćanja, kako kaže, nisu urodila plodom i to mu stvara razočarenje i nezadovoljstvo.

“Ja eto godinama ulažem u te neke nevladine organizacije da podrivaju sistem i prave rat na prostoru bivše Jugoslavije i evo od 1999. ni metka da ispale. Bilo je ono nešto malo u Kumanovu, ali vala to nisu dobro odradili ovi njihovi. Da su bili moji, ja vjerujem da bi to bilo malo temeljitije”, započinje Soroš.

Naime, istakao je da se njegova ulaganja ne isplaćuju već skoro 20 godina, jer od 1988. nije bilo nikakvog konflikta i da mu to nije drago, jer kao veliki biznismen, ne voli kad ne vidi rezultate svog posla.

“Znate li vi koliko je to novaca?! Milioni i milioni dolara koji se ulažu u nevladine organizacije, političke partije, istraživačko novinarstvo i medije generalno. I šta od toga svega – ništa. Piši propalo. Ja ne znam stvarno šta radi ova Evropska Unija, Skandinavija. I oni sve nešto ulažu u iste sektore, a rata ni na vidiku. Još se nešto priča kako je dobro. Eno Srbiji neugodno kol’ko im dobro ide”, dodao je milijarder.

Osim o dosadašnjim investicijama, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu je adresirao i temu relokacija budžetskih sredstava.

“U posljednje vrijeme razmišljam da prebacim veći dio novaca u Bosnu i Hercegovinu. Makedonci miran narod, ne možeš ih milionima natjerat’ da ratuju. Srbija kako ne voli ratovati na svojoj zemlji, Hrvati u EU, ništa od toga. Stoga razmišljam da prebacim sve zapadno od Drine. Oni su brate gorljivi, a i navikli su na rat. Čitao sam malo historiju, manje-više sva ova veća klanja su bila u BiH. Vjerovatno ćemo to tako riješiti”, zaključio je Soroš.