Danas oko 13:00 časova, na privatnom Univerzitetu u Kiseljaku dogodilo se nešto što je uzburkalo kremu nacije i njihove potomke sa privatnih fakulteta, te je potreslo same temelje obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini. Naime, studentica E.G. čiji pravi identitet nećemo otkrivati jer je kćerka bogatog sarajevskog ratnog profitera, dakle biznismena, predala je na parcijalnom ispitu na zaokruživanje iz Rimskog prava prazan papir i pala ispit!

Nakon što je profesorica ocijenila radove i objavila rezultate, mlada E.G. nije pronašla svoje ime na listi svih ostalih studenata koji su položili ispit. Vjerujući da se radi o greški u tipkanju, studentica E.G. je otišla na konsultacije kod profesorice i ljubazno joj dala do znanja da je napravila propust. Nakon što je profesorica pronašla rad i objasnila djevojci da mora uraditi bar 55% pitanja tačno, E.G je napustila prostoriju prijeteći da će njen otac čuti za ovo.

Vijest o nepoloženom ispitu ubrzo je došla do dekana koji je organizovao hitnu sjednicu nastavničkog vijeća i ponovo profesorima objasnio iz kog razloga ne postoji mogućnost da student padne ispit na ovom Univerzitetu, te šta je neophodno da bi se ispit položio.

Profesorica koja je napravila ovakvu grešku i oborila studenticu javno se izvinula svim studentima, te je naglasila da je nedavno tek prešla sa javnog na privatni univerzitet, te da je u prethodnom sistemu dobivala bonuse za svakog studenta kog obori budući da više studenata koji obnove godinu znači i veći iznosi školarina naredne godine.

“Naši studenti se ne smiju ni nanervirati kad vide test, a kamo li da padnu. To mi ne radimo i takav stres nije zdrav ni za koga, a pogotovo ne za buduće stubove naše države. Vi znate da su mnogi naši doktori, pravnici i ekonomisti predodređeni da budu velike političke zvijezde i stvari poput teških ispita za koje se treba učiti duže od nimalo su višak”, izjavio je dekan Univerziteta.

Studentica E.G. nam se javila iz privatnog odmarališta na Vlašiću gdje je otišla kako bi se oporavila od ove stresne situacije, za naš portal je kratko izjavila: “Nisam se ja džaba iz Sarajeva prebacila u Kiseljak, ako im već plaćam 3000 KM nema teorije da još i učim, ma hajte molim vas. “