Eurosong, još poznat i kao Evrovizija, europsko je takmičenje za najbolju pjesmu koju organiziraju nacionalne radio-televizije Europe. Prvo takmičenje održano je 1956. godine i od tada se svake godine zemlje natječu za titulu one s najboljim predstavnikom. Gomile novca i sponzorstava potrebno je kako bi se realizirala Evrovizija, te kako bi svaka pojedina zemlja učestvovala. Ovo takmičenje najozbiljnije shvataju Balkanske zemlje, koje imaju i najveći broj glasača svake godine, kao i sve ostale siromašnije zemlje Evrope.

BiH učestvuje još od 2003. godine, a tek ove godine Direkcija za organizaciju predstavništva BiH delegacije na Eurosongu saznala je da pobjeda na Eurosongu ne znači članstvo u Europskoj Uniji.

‘’Potrošili smo milione i milione koji su mogli biti utrošeni za nešto drugo. I eto, ispostavi se da pobjeda na Eurosongu ne znači put ka Europskoj Uniji. Pa šta smo i radili sve ove godine, pitamo se?’’ kažu iz Direkcije.

Institucije, kao i Predsjedništvo su još u nevjerici i nije im jasno kako ih nitko ranije nije obavijestio o tome. ‘’Upitnici, revizije, SSP, reformska agenda, sve je bilo manje bitno od Eurosonga. Mislili smo da je to najbliži i najlakši put. Stvarno nas je zatekla ova informacija, moramo u potpunosti sada mijenjati strategiju pristupa Europskoj Uniji.’’ kažu iz Predsjedništva BiH.

Dino Merlin, dvostruki predstavnik BIH na Eurosongu kaže kako ni sam nije znao da nastupa čisto za prestiž i ništa više. ‘’Ljudi, duboko sam pogođen informacijom da je moja delegacija na Eurosongu bila samo zabavljačkog karaktera. Moram se požaliti da sam kroz godine, kreirajući čvrstu vezu sa bošnjačkim politika u BiH sebe vidio kao jednog svojevrsnog predstavnika BiH na putu ka EU, ali se ispostavilo da to nije tako. Nema veze, idemo dalje, drugim sredstvima.’’, tužno je otvorio dušu Dino.