Pripremajući svoj stan za bebu, roditelji nerijetko ostavljaju sve za zadnji momenat. Finansijska situacija, nezaposlenost ili mnoštvo obaveza nekada po strani ostave bitne životne odluke i pripreme. To je posebno pogubno kada je riječ o uređenju prostora za nove, najmlađe i najsitnije članove porodice.

Opremanje sobe nekoliko dana prije porođaja može biti posebno kobno i za roditelje i za dijete, a stres može preći i na prodavačice dječje odjeće, igračaka i namještaja za dječju sobu. Takav primjer desio se nekidan i u Bijeljini. Dok je bila na svom radnom mjestu u prodavnici namještaja, prodavačica Mirjana Dragoslavljević  (43) doživjela je osmodnevni šok. A sve je počelo kada je dvoje nemarnih i neodgovornih roditelja ušlo u prodavnici.

“Ušli su i tražili namještaj za dječju sobu. Odmah sam ih pitala je li djevojčica ili dječak, da bih im olakšala izbor, a i da bih sebi olakšala posao jer je muški odjel na prvom spratu, a ženski na drugom. Rekli su mi da je u pitanju dječak, i da će se zvati Leon, a zatim su krenuli u razgledanje. Zakačili su se za bež-rozi namještaj, koji su kasnije i kupili”, prisjeća se Mirjana u jecajima

Mirjana je, kaže, roditeljima skrenula pažnju na njihov devijantan izbor boja za dječaka, što su oni ignorisali. Kada je ponovila to i deveti put, budući otac počeo je da se raspravlja.

“Pomagala sam im da što bolje izaberu, i da ne pogriješe, a oni su se onda urotili protiv mene. On mi je objašnjavao kako, prema njegovom mišljenju, uređenje sobe nema nikave veze sa rodom dječaka. Pričao je kako pol i rod nisu iste stvari, kako se djetetu ne mora i ne treba nametati ono što će voljeti ili ono što jeste. On, koliko ja zaključujem, uopšte ne namjerava normalno da vaspita dijete”, prisjeća se Mirjana

Za nju je ovo bilo prvo takvo iskustvo. Prema njenim riječima, ovaj šok desio se i nekim njenim koleginicama, ali ju je ovo svejedno veoma pogodilo.

“Kad sam ga pitala čime plaća, ona je upala u razgovor i rekla da će ona platit, i kešom. Meni tu više ništa nije jasno, niti znam kud vodi ovo ludilo. Kako možemo očekivati da nam dolaze bolje generacije, kad su im već roditelji upropašteni, nevaspitani, nemaju kućni odgoj niti znaju šta je red”, rekla je Mirjana zaključujući da je ovo samo jedan od pokazatelja zašto i kako nam se počelo dešavati kolektivno ludilo. Mirjana vjeruje da je ovo samo početak kompletnog urušavanja pozitivnih vrijednosti, tradicije, pa na kraju i porodice. Pogotovo zbog, kako kaže, devijantnog seksualnog ponašanja koje je sve prisutnije.