Pitanje stranih sudije u BiH jedno je do gorućih na koje vladajuća koalicija nikako ne može da nađe odgovarajuće rješenje. SNSD se zalaže za odlazak stranih sudija iz BiH dok ostale stranke smatraju da bh. pravosuđe još uvijek nije spremno na takav jedan korak. SNSD je otišao i korak dalje pa je iz ove stranke stigao prijedlog o ukidanju svih sudova u BiH.

“Strane sudije su nam već dugo trn u oku, a posebno otkako je protiv mene potvrđena ona smiješna optužnica. Sudovi u BiH su generalno problem i smatram da bi bilo najbolje da ih skroz ukinemo. BiH je jedna poštena zemlja i nama ti sudovi uopšte i ne trebaju. Ja ću to svakako predložiti svojim koalicionim partnerima i nadam se da će me podržati. Na ovaj način ćemo riješiti nekoliko pitanja koja nas blokiraju u daljnjem radu”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Gospodin Dodik iznio je i detaljan plan ukidanja svih sudova u BiH.

“Prvo bi letjeli ovi manji sudovi, pa bi onda išli kantonalni i sve tako po redu dok ne dođemo do zadnjeg suda. Zadnji sud koji bi ukinuli bi vjerojatno bio Sud BiH i tako zaokružili cijelu ovu priču. Strane sudije bi samim time morale otići iz BiH, a podsjećam da je to jedno od pitanja koje nas najviše koči u svemu. Mislim da je ideja dobra i itekako provediva. Na sljedećem sastanku partnerima ću iznijeti ovaj prijedlog i nadam se da ćemo naći zajednički jezik i riješiti cijelu ovu situaciju”, dodao je Dodik.