Film je u Bosnu i Hercegovinu došao već 27. jula 1897. godine, kad je u Sarajevu održana prva filmska projekcija, a odlasci u kina su postali popularan način socijalizacije početkom prošlog stoljeća. Nakon same prve projekcije zabilježeni su napori i da se snime različiti filmovi, te su mnogi od njih doživjeli svoje prikazivanje i diljem svijeta. Organizovana kinematografija institucionalizirana je tek nakon Drugog svjetskog rata.

Od prve projekcije do danas prošlo je 120 godina, a u tom periodu u BiH je snimljeno 137 igranih filmova i hiljade dokumentsarnih i kratkih filmova. Najveće promjene bh. Kinematografija doživjela je 90-ih godina prošlog stoljeća. Rat koji se odvio na području teritorije BiH imao je veliki utjecaj na način snimanja filmova i njihovu tematiku. U producentskom smislu ovaj period je bio izuzetno bitan i dobar, a stotine dokumentaraca je snimljeno o životu i smrti u opkoljenom gradu tokom četiri godine rata.

Ovi filmovi su bili način da svijet vidi šta se tačno dešava u BiH i samom Sarajevu. Nakon rata, kinematografija BiH je doživjela prvu veliku krizu, no iz tih teških vremena izvukli su ju mladi reditelji koji su obrađivali teme rata, života u opkoljenoj državi, pohlepe, ubistava, nacionalizma i teškog života. Za jedan od ovih filmova BiH je dobila i Oskar 2002. godine (Danis Tanović za BiH preciznije).

Od devedesetih pa sve do danas običaj, red i princip snimanja filmova je takav da je tematika uvijek ratna, filmovi su depresivni, a završavaju nesretno.

Vijest koja je potresla same temelje bh. kinematografije i glumačke krugove jeste da se priprema snimanje filma u Sarajevu koji nema ratnu tematiku. Kako nam udruženje glumaca “Neshvaćeni i nezaposleni” kaže oni ne znaju kako treba da se ponašaju i ne smatraju se spremnima da se uhvate u koštac sa ulogama likova koji nisu u ratnom okruženju. Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu stala je u odbranu glumaca koji su diplomirali tu te je potvrdila njihove navode o tome da su spremni da glume isključivo ratne likove.

Komisija za kinematografiju BiH zakazala je hitnu sjednicu, te će na istoj razgovarati o ovom sramnom nepoštivanju pravila kinematografije BiH.