Blokada formiranja Vlade FBiH jedan je od najvećih problema trenutno u našoj državi. Prema zakonu SDA koja i blokira cijeli ovaj proces ima pravo na to, a jedini čovjek kako sada stvari stoje koji bi mogao deblokirati Federaciju je gospodin Kristijan Šmit. Visoki predstavnik u našoj zemlji najavio je svoju reakciju, ali tek kada se vrijeme malo proljepša.

“Realno gledajući ja sa jednim obraćanjem u medijima mogu riješiti ovaj problem, ali to i nije neko rješenje. Mi više volimo vidjeti da se političari u BiH sami dogovore. Kako sada stvari stoje od toga nema ništa pa ću zato ja uzeti stvari u svoje ruke, ali tek kada se vrijeme proljepša. Niko ne voli ovako promjenjivo i tmurno vrijeme pa zbog toga mogu nastati mnogi sukobi i pasti teške riječi što ja želim da izbjegnem. Čim se vrijeme malo proljepša ja ću lično donijeti neke odluke koje će deblokirati Federaciju”, rekao je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH.

Iz SDA, koju mnogi smatraju glavnim i jedinim krivcem za cijelu blokadu Federacije, odmah je stigla žestoka reakcija na ove najave gospodina Šmita.

“Jedini čovjek kojeg se mi uslovno rečeno bojimo u BiH je gospodin Šmit. Ove najave nas nisu obeshrabrile i mogu reći da ćemo mi nastaviti sa blokadom sve dok on nešto ne uradi. Može se vrijeme proljepšati koliko god hoće, ali mi nećemo dati Vladu FBiH bez SDA i to neka svima bude jasno. Dobio sam izričit zadatak iz vrha stranke i samog predsjednika. Ako treba ovu ideju ću braniti svojim životom”, rekao je Refik Lendo, potpredsjednik Vlade FBiH.